Balanscyklar

Balanscyklar

En balanscykel eller gåcykel är det optimala sättet att lära sig att cykla på. Barnet får balansträning och lär sig att styra en cykel. Gåcyklar och balanscyklar passar generellt barn mellan 2-4 år.

Balanscyklar och gåcyklar

Kärt barn har många namn som man brukar säga. Balanscykelspringcykel eller gåcykel kallas barncyklarna som saknar både trampor och stödhjul. En balanscykel är en prefekt första cykel som både är rolig att cykla på men som samtidigt hjälper barnet att träna på sin balans. Balanscyklar lämpar sig för barn mellan 2-4 år och är utmärkt sätt att öva på att hitta rätt koordination och rörelse innan de är redo för att börja cykla på en ”vanlig cykel”.

Fördelen med att välja en balanscykel som första cykel till skillnad från en cykel med stödhjul är att de själva lär sig hitta balansen på en cykel istället för att förlita sig på att stödhjulen ska ge dem den balans de behöver för att kunna cykla. Tror oss barncyklar med stödhjul är bra, men när de kommer till att utveckla barns balanssinne så är balanscykeln ett helt klart bättre alternativ. Att skippa stödhjulen och hoppa på balanscykeln direkt bidrar istället till ett bättre balanssinne som de kommer att ha nytta av i framtiden och framförallt när det är dags att hoppa på en cykel med pedaler.

Kom igång med balanscykeln

Innan man låter sitt barn börja cykla på sin balanscykel så är det såklart viktigt att ditt barn är rätt utrustad och då är minimum kravet en cykelhjälm. Men eftersom deras balanssinne inte är färdigutvecklat så kan de vara smart att till en början även använda ett par handskar och åtminstone långa byxor och tröja för att minimera risken för skrubbsår. Även om de inom en snar framtid kommer bemästra balanscykeln utan problem så finns de alltid en risk att man ramlar, så lite eftertanke gällande klädval är att föredra innan man kör igång.

När utrustningen är på plats och det är dags att börja använda balanscykeln se till så att ni inte cyklar på trafikerade områden och att du alltid har koll på ditt barn. Barn är impulsiva och därför är det viktigt att du som vuxen har en god uppsyn när det över på att cykla. När de är dags för de första turerna är det smart att börja cykla på plana ytor. När barnet har bemästrat detta kan man övergå till lite lätt lutande backar. Genom att träna i backe kan barnet lära sig att hantera lite högre farter och kunna stanna utan att ramla omkull. Till en början behöver de bara sitta på sadeln och gå med fötterna sakta i marken, ju säkrare de känner sig desto mer kommer de övergå till att ”sparka sig fram” och våga lyfta på fötterna mer och mer. När balanscyklingen väl är på plats kommer ni märka att de går mycket snabbare att ta sig till både förskolan och lekparken tillsammans.

Köp balanscykel online

Här på Soderscykel.se hittar du ett stort sortiment av säkra och trygga balanscyklar till riktigt bra priser. Vi har balanscyklar från populära varumärken som Crescent, Spectra, Scott med flera. Såklart hittar du balanscyklar i flera olika färger.

Skulle du vilja ha hjälp med att hitta en passande balanscykel till ditt barn? Hör då av dig till våra cykelexperter i kundtjänst. De hjälper dig mer än gärna att hitta rätt.

Product added to compare.

När du besöker någon webbplats kan den lagra eller hämta information i din webbläsare, mestadels i form av \ 'cookies '. Den här informationen, som kan vara om dig, dina inställningar eller din internetanordning (dator, surfplattform eller mobil), används mest för att webbplatsen ska fungera som du förväntar dig.