Slipspecialisten av skridskor i Stockholm

          

Skridskoslipning i Stockholm

Söders Cykel - Roger Harrfors

Sankt Paulsgatan 43

Öppettider: Måndag-Fredag 10.00 - 18.00

Prislista

 • Långfärdsslipning - Underhållsslipning med inlämnad kurva intakt. Pris 199 kronor.
 • Kurvslipning Långfärd - Välj på radie mellan 21-33 meter med slipning 299 kronor
 • Radieslipning hockey Jag har många olika radier att välja på för din åkstil. Pris 229 kronor.
 • Radieslipning bandy - Jag har ett flertal olika radier eller åkytor. Pris 229 kronor 
 • Hockeyslipning - Skålslipning med min standard profil (skåldjup). Pris 99 kronor
 • Hockeyslipning - Skålslipning med din valfria profil på skåldjup 14-28 mm. Pris 129 kronor
 • Bandyslipning - Planslipning där jag behåller din radie eller åkyta intakt. Pris 99 kronor
 • Konståkningsslipning - Jag slipar med din valfria profil 10-16 mm på skålprofil. Pris 149 kronor
 • Målvaktslipning - Jag slipar dem med rak- eller sned skålprofil 10-18 mm. Pris 149 kronor
 • Barnskridskor - Dessa allt för ofta väldigt slöa skridskor blir vassa igen. Pris 99 kronor


Vår historia med skridskoslipning

Lämna dina skridskor till oss så är det i trygga händer för en perfekt maskinslipning utförd av vår slipspecialist Roger Harrfors som nu har över 40 års erfarenhet av skridskoslipning sedan 1977.

Slipning långfärdsskridskor 

Du får en underhållsslipning med planslipad profil, ett proffsigt utfört hantverk i någon av mina slipmaskiner så att dina långfärdsskridskor får vassa skenor igen med den inlämnade kurvans profil fortfarande intakt - det är tryggt! Leveranstid för underhållsslipning är senast nästa vardag Pris 199 kronor

Slipning långfärdsskridskor med diamantskiva

Underhållsslipning med planslipad profil i slipmaskinen med korn- och diamantskiva som slipar till en microfinish med superbra resultat med kurvans profil fortfarande intakt. Leveranstid nästa vardag: Pris 199 kr

Kurva eller radie slipning av långfärdsskridskor

Skolboken säger att ordet för en rät linje från cirkelns medelpunkt till dess periferi kallas radie (r). Radie är alltså det som många långfärdsåkare kallar för kurvan. Har du slipat bort skridskoskenans original radie så hjälper jag gärna till att återställa kurvan igen eller vill du kanske prova på den idag så populära lite kortare kurvan på dina långfärdsskridskor? Med en kortare radie 22-25 M får du en kvickare och lättsvängd skridskoåkning, med en klassisk längre radie får du desto mer is kontakt. Allt påverkas dessutom av skenans skärpa, din kroppsvikt och isens hårdhet. 

Du är välkommen till mitt sliperi på Sankt Paulsgatan 43 så hjälper jag till med kurvslipning i mina slipmaskiner. Jag erbjuder kurvor med profilmaskinens olika mallar mellan 21-33 meters radie. Så kom till Roger när du vill ha ett skickligt utfört hantverk med ett perfekt resultat av dina långfärdsskridskors skenor med snabb leverans från det egna sliperiet hos Söders Cykelbutik i Stockholm.

Radie slipning Hockey- och Bandyskridskor.

Jag rekommenderar att man slipar profil 2 gånger per säsong och att man alltid profilerar skenan med radie när skridskon är nyinköpt samt regelbundet underhåller profilen - Leveranstid nästa vardag 

3 meter - Tuuk radie passar för dig som vill ha en skenprofil som är kvick och lätt att svänga med. Den här skenprofilen (10") sitter original på nyinköpta beroende på märke med Tuuk skenor..

4 meter   - En riktigt bra allroundradie 13" som passar de flesta, även populärt kallad "Foppa-radie" 

5 meter - Passar väldigt bra för nybörjare och yngre spelare som ska lära sig rätt åkteknik och 17" är ofta rätt för det flesta som vill ha lite mer grepp på isen.

Detroit 1 -  Delad radie med 3 m radie fram och 6 m radie bak (10/20"). Den främre kortare profilen maxar din acceleration och den bakre längre profilen ger stabilitet vid baklängesåkning, vändningar och när du laddar för hårda slagskott i krysset. Utvecklad av Detroit Red Wings och vanligt förekommande i SHL.

6 meter - Bandyradie för dig som som ger ett bra glid och lättsvängda på stora planer.

8 meter - Den längsta radie slipningen jag erbjuder som ger bra glid och passar för hockeyskenor för stora bandyplaner. Ger hög fart i kombination med rätt profil eller planslipning.

Plan - Klassisk plan åkyta på med valfritt 8-16m från mittpunkten på skenan

När behöver man Skridskoslipning

Vanlig underhållsslipning för aktiva spelare bör göras normalt efter ca 3-6 ispass beroende på isförhållandet. Det som bestämmer skärpan på en skena är bland annat profilen (skåldjupet) i skenan, med en djupare skål (mindre profil i mm) ju vassare blir det. Skåldjupet anges i millimeter där värdet är radien på en cirkel. Ju lägre värde i millimeter desto djupare skål och vassare blir det. Vanligast skåldjup för en utespelare i hockey är 18-22 mm medans bandyspelare oftast kör med helt plan profil.

 

Slipning av skridskor: Långfärd - hockey - bandy - konståkning och barnskridskor

Välkommen till slipspecialisten på Södermalm i Stockholm

Snabba leveranser från slipspecialisten på skridskor med eget sliperi på Sankt Paulsgatan 43 i Stockholm, T-Mariatorget uppgång Polisstation.  

Roger började slipa skridskor i Harrfors sportaffär redan på 70-talet och har nu över 45 års erfarenhet av skridskoslipning!

SSM PROFIL är fantastisk på det den gör, vilket är att profilslipa skridskor - hockey, bandy och långfärdskridskor. Den är specialiserad på just detta och kan enbart göra det. Välkommen att lämna in dina skridskor så profilslipar och finslipar jag dina skridskor till nästa dag.

SSM Profilslip till Radie och kurvslipning av skridskor

Denna skridskoslipmaskin har en vertikal slipskiva och är specialiserad på att forma skridskoskenor efter olika specialmallar, för att ge skenan olika radier och åkytor.

De främsta fördelarna med SSM Profil och dess vertikala slipskiva är:

 • Effektiv och minimal avverkning av material från skridskoskenan.
 • Väldigt hög precision.
 • Temperaturen som uppstår på skridskoskenan är förhållandevis låg.
 • Finjustering gör det möjligt att ta bort endast så mycket material som behövs från skenan.

Hur väljer du rätt radie till dina Långfärdskridskor

Med rätt radie på dina långfärdskridskor kan du utveckla din skridskoteknik så du blir snabb, effektiv och energisnål i din åkning.

Du kan också lättare utveckla din skridskoåkning så den blir mer avancerad. Tex ta översteg i kurvorna. Det är mycket härligt att kunna följa strandlinjen och åka nära skärgårdens klippor samtidigt som man pumpar in mer fart i åkningen i varje skär!

Tänk alltså på att du inte ska välja en kurva med för lång radie. Det gör åkningen stappligare och ineffektiv och kommer hindra dig från att utveckla och förbättra din åkteknik.

På långfärdskridskor så är fram och bakdelen är skenorna uppslipade och det finns ju för att man inte ska fastna i isens ojämnheter.

Men även den långa raka delen av skenan är inte riktigt rak utan har en svagt böjd kurva sett från sidan.

Vilken kurva åkytan har avgör hur snabbt skridskon går och hur lätt den är att svänga. Det är alltså väldigt viktigt för känslan i åkningen!

Förr i tiden hade långfärdsskridskor fast häl och åkytor med lång radie på mellan 30-40m. Långfärdsskridskorna gick då knappt att svänga i skären, utan de fortsatte i den riktning man satte ner dem. Åktekniken var då lite stapplig, och det var svårare att stå länge på ett och samma ben.

För nutid moderna och lite kortare långfärdskridskor med bindning som har lös häl har man dock börjat titta på hur hastighetsåkarna gör på rundbanan. De åker ju väldigt fort, ja faktiskt åker de ofta mer än dubbelt så fort som vi långfärdskridskoåkare gör! Hur är det möjligt? De är såklart Nils van der Pole tränade och har en utmärkt skridskoteknik. Men vad har skridskorna för kurva? Jo de har en kort radie på runt 20m radie sina skridskor.

Den kortare kurvan möjliggör helt enkelt en helt en mycket effektivare åkteknik där man kan ta tillvara på kraften från benen genom hela skäret. Det ger mycket högre fart vid samma grad av ansträngning. Observera att detta gäller även om du åker sakta. Spara energi eller åka fortare med samma grad av ansträngning – det väljer du själv.

Hos mig kan du välj att slipa Radie: 21-22-23-24-25-28 M

Köpa långfärdskridskor i Stockholm

Vill du få hjälp med att köpa långfärdskridskor och tillbehör? I entusiastbutiken Pikmakarn får du hjälp av Måns som har både kunskap och stort välsorterat sortiment av produkter för Långfärdskridskoåkning och så finns såklart långfärdskridskor och mycket tips hos Skyllermarks

Product added to wishlist
Product added to compare.