Bromsar

 

Bromsar för cyklar

Här finner du skivbromsar och fälgbromsar som du behöver för att få stopp på din cykel. Kom ihåg att se över din cykels bromsar med jämna mellanrum. Fungerande bromsar är nämligen A och O när det kommer till säkerhet.

Cykelbromsar är en viktig del av din cykel och måste ses över med jämna mellanrum. Som du redan vet så hjälper bromsarna dig att sakta ner farten på din cykel och hindrar den från att röra sig. De flesta bromssystem på cyklar består av tre huvudkomponenter. Bland annat behöver du ett bromshandtag eller pedaler för att kunna tillämpa bromssystemet. Du behöver även bromsvajrar och bromsslangar som kan överföra kraften från pedalerna eller bromshandtaget till den huvudsakliga bromsmekanismen. Det som slutligen får stopp på cykeln är när bromsbeläggen trycks ihop och skapar friktion mot en eller flera ytor. Om detta system börjar bli dåligt kan det vara direkt farligt att cykla både för dig och din omgivning. Se därför till att kontrollera dina bromsar regelbundet och åtgärda eventuella fel.

De olika cykelbromssystemen.

För att din cykels bromssystemet ska fungera krävs det flera olika komponenter. Vilka komponenter som behövs avgörs av vilken typ av bromssystem din cykel har. Det finns fyra olika bromssystem:

  • Skivbromsar
  • Fälgbromsar (V-bromsar)
  • Fotbromsar
  • Rullbromsar

Skivbromsar kan vara antingen mekaniska eller hydrauliska. Mekaniska skivbromsar är billigare än hydrauliska och kräver mindre underhåll medan hydrauliska skivbromsar ger bättre och mer kontrollerad bromsverkan. Skivbromsar finner du vanligtvis på mountainbikes men även på en del hybrid- och touringcyklar. En skivbroms består huvudsakligen av en metallskiva som sitter i hjulnavet och bromsklossar. Cykeln saktar in farten när bromsklossarna pressas mot metallskivan.

Fälgbromsen är bromssystemet med en enkel och relativt underhållsfri konstruktion men som ändå verkligen tjänar sitt syfte. Den består av två bromsarmar med bromsklossar tillsammans med bromsvajrar och höljen. När bromsarmarna pressas mot fälgen saktar cykeln in. Fotbroms återfinns på de allra flesta standardcyklar och barncyklar. Det är en form av trumbroms som sitter integrerad i baknavet med ett internt frihjul. När man trampar pedalerna bakåt så bromsar cykeln in smidigt och smärtfritt. Rullbromsar sitter också integrerat i cykelns bakre nav men som till skillnad från fotbromsen kontrolleras med händerna med hjälp av ett bromsreglage. Rullbromsar är de mest ovanliga bromssystemet på dagens cyklar men återfinns på en del hybridcyklar och standardcyklar.

Köp cykelbromsar online på soderscykel.se

Här hittar du ett både stort och brett utbud av cykelbromsar från kända varumärken som Shimano, Avid, SRAM, Tektro och många fler. Oavsett om du behöver byta ut en bromsvajer eller om bromsklossarna börjar bli slitna så hittar du rätt bromsdelar hos oss till riktigt bra priser. Om du behöver hjälp med att hitta rätt cykelbromsar till din cykel kan du alltid vända dig till våra cykelexperter i kundservice. De har riktigt bra koll på de olika bromssystem och vet vilka komponenter du behöver för att din cykel ska få en bra bromsverkan

 
Visar 1-69 av 69 objekt
Filtrera på
Pris
kr kr
Varumärke
Filter
Product added to wishlist
Product added to compare.