Lista över produkter per varumärke Skeppshult

Skeppshult tillverkar alla sina cyklar i fabriken i Skeppshult. In kommer sex meter långa stålrör ihöghållfast Svenskt SSAB stål (tåligare och betydligt lättare än vanligt stål) Ut kommer färdiga cyklar. Det bygger alla sina cyklar riktigt från grunden. Cyklar med själ. Cyklar med kvalitet som ska hålla i evigheter för vårt tuffa svenska klimat. Av den anledningen gör det nästan allt själva. Kapar, fräser, bockar, svetsar, lackar, ekrar hjul och monterar. Helt enkelt Skeppshult tror på och lever efter ordet närhet. Närhet till vår natur och vår miljö. Närhet till vårt ursprung. Närhet till vår framtid. Närhet till din lokala cykelhandlare - Söders Cykel på Södermalm i Stockholm!

För över hundra år sedan...

1911 - Albert Samuelsson började tillverka cyklar i liten skala. Inte under Skeppshultnamnet, utan cyklarna kallades Skogsstjärnan.

1920 - Under tjugotalet byggdes fabriken som lever än idag (nu i betydligt större format). Till och med den gamla magasinsbyggnaden vid järnvägen finns kvar. Här poserar några av oss framför den (från vänster till höger) Jonas Andersson, ägare och VD, Magnus Andersson, ägare, PeO Helge, tidigare ägare, nu ansvarig för produktutveckling och Kjell Sture, tidigare ägare. När fabriken stod klar blev det mer fart på affärerna, bolaget döptes formellt till
Albert Samuelsson & Co, men mitt i framgången kom också en motgång; vi förlorade namnet Skogsstjärnan. Nya namnet? Skeppshultcykeln? Nix, Smålands Original.

1930 - Hallonröda, eller himmelsblå. Om du är i den gyllene medelåldern eller äldre kommer du säkert ihåg våra trehjulingar. Riktigt så såg cyklarna inte ut när lanseringen skedde på trettiotalet, men faktum är att grundidén levde i nästan femtio år... 1934 avled Albert Samuelsson och brodern Arvid tog över. Fabriken byggdes ut i flera etapper. Och inte bara fabriken utan sortimentet breddades samtidigt. Sextio år senare får vår trehjuling nytt liv. Nu som frimärke!

1940 - Tandemcyklar, trehjulingar, transportkärror och ... barnstolar (med tillhörande potta). Under den här perioden lanserades också tvåhjuliga barncyklar.

1945 - 1945 hände det; Smålands Original blev Skeppshultcykeln. Under den här perioden fanns 30-40 cykeltillverkare i Sverige. Nu är vi en av de få som finns kvar... faktiskt den enda som tillverkat cyklar i obruten följd ända sedan starten 1911. I slutet av fyrtiotalet gick produktionen på högvarv. Vi gjorde mer än 50.000 cyklar för barn, plus allt annat!

1950 - Fyra hjul istället för två... bilismen började på allvar ta fart i Sverige. Vi lanserade samtidigt massor av nya cykelmodeller...

1952 - ...bland annat en helt ny damcykel, S-52 (låter nästan som en flygplansmodell). Också en ny barncykel, S-40 (kanske vi inspirerat en känd biltillverkare i Göteborg, vem vet?).

1960 - Nu gjorde bilen sitt intåg på allvar. Du som varit med en tid kommer säkert ihåg Volvo PV 444 och 544... Vi breddade samtidigt vårt sortiment mer och mer; shoppingvagnar, rullstolar och... ...just det pianoramar..!

1966 - En milstolpe; Arvid Samuelsson säljer företaget till Åke Ottoson och Lennart Samuelsson, måg respektive brorson. 1965, ett år innan försäljningen, blev bolaget ett aktiebolag.

1987 - Tillbaka till dåtiden. 1987 installerade vi vår första svetsrobot. Det här är en del av oss; ny teknik, till och med den allra senaste tekniken…
… ny teknik parat med det rena hantverket. Men inte hantverk för hantverkets skull, utan bara där det finns en mening. Som här där vi randar skärmar för hand. Det gör vi än idag.

1989 - PeO Helge och Kjell Sture tar över Albert Samuelsson & Co AB. Båda bor i trakten. PeO och hans far har en gång i tiden varit cykelhandlare i Smålandsstenar. 

1993 - Skeppshult Natur, en cykel som blev mer än en cykel. Plötsligt ville alla veta allt om oss och våra cyklar.
Tidningar, radio och TV (vi fick till och med ett ”eget inslag” i Rapport). Tillbaks till Skeppshult Natur; en vackrare cykel finns inte, eller hur?

1994 - Vi fick blodad tand av vår Natur. 1994 kom Skeppshult Sports med inspiration från tidigt 20-tal.
”Mandom mod och morske män”. Sports gjorde vi bara i 525 ex (till mångas sorg…) De flesta såldes redan innan cykelsäsongen ens startat…

1997 - Vi bygger ut (och om) fabriken. Vi tar samtidigt ett steg mot en ”grönare värld” med pulverlack. En helt ny pulverlackavdelning installeras. Gissa om vi är stolta?

1998 - Från nutid till nytid. Vi inleder samarbetet med Björn Dahlström, en av Nordens främsta formgivare. Z-cykeln vinner mångas hjärtan och blir som första cykel någonsin belönad med UTMÄRKT SVENSK FORM. Z-cykeln lever än idag, det gör också vårt samarbete med Björn Dahlström, som numer är en av våra bästa vänner.

1999 - Från våtlack till pulverlack. Från utsläpp av lösningsmedel, till nollutsläpp av lösningsmedel. Nu lackar vi allt med miljövänligt pulver.

2000 - Skeppshult tar steget in i ett nytt millennium starkare än någonsin. Vi har tusen idéer och massor av energi…

2001 - Vi får priset för årets cykel! Vi tar alla våra miljöbilder för vår nya katalog i vår fabrik. Varför? För att verkligen visa att vi är en av få i branschen som verkligen tillverkar cyklar ”på riktigt” (och den enda som tillverkat ramar ända sedan starten 1911).

2004 - Världens mjukaste cykel? Soft, formgiven av Björn Dahlström får många på fall. Den blir årets cykel, samtidigt som vi blir årets cykelleverantör!

2007 - Vi blir utsedda till årets leverantör av den svenska cykelhandeln. Samtidigt uppmärksammas vi internationellt i Tyler Brulés magasin Monocle och får epitetet som en av världens främsta tillverkare av kvalitetscyklar.

2010 - Skeppshult byter ägare! Bröderna Jonas och Magnus Andersson tar över som ägare efter Kjell Sture och PeO Helge. Jonas, som har jobbat i företaget i flera år med ansvar för försäljningen, blir VD . Magnus, som har ett förflutet som ekonomichef i lokala entreprenörsföretag tar ansvar för ekonomi och produktion. Kjell och PeO är kvar i rollerna som marknadsförare resp. produktutvecklare. Historien rullar vidare...

2013 - Vi inleder ett samarbete med Gun Nowak och FACE Stockholm. ”Jag skulle kunna göra den i hur många färger som helst. Jag formligen älskar den här cykeln”. Vi håller med. Cykeln tar steget över Atlanten och blir omskriven i bland annat. amerikanska Vogue och Town & Country. Kul!

2017 - Vår CYK EL, en av de första riktiga elcyklarna. Inte en cykel med elmotor, utan en cykel gjord för eldrift redan från början.

2019 - Favorit, en av våra mest populära cyklar lanseras som elcykel. En ovanligt vanlig cykel = en cykel som tål att användas året runt, utan krångel.
Precis som alla våra cyklar.

2020 - Vi gör den största investeringen någonsin i form av en helt ny rörlaser. Vi är den enda cykeltillverkaren i Sverige som tillverkat egna cykelramar i obruten följd sedan starten 1911. Nu väntar nästa hundra år. Visst är framtiden är härlig?

Mindre
Visar 1-12 av 91 objekt
Product added to wishlist
Product added to compare.