Våra 5 bästa tips -

hur du gör-det-själv får din cykel i toppskick!

1. DÄCKTRYCK

Cykelslangar släpper sakta luft och behöver pumpas regelbundet. Kontrollera därför däcktrycket innan du börjar cykla. För lågt tryck kan skada däcken, göra cykeln svårstyrd och trög att cykla på.

2. TVÄTT

Din cykel mår givetvis alltid bäst av att vara ren. Med en fuktig trasa torkar du enkelt av den. Bilshampoo, diskmedel och en diskborste går också bra att använda. Håll särskilt efter kedja och växelanordningar. Var bara försiktig så att inte vatten tränger in i nav, vevparti eller andra lager i klartext använd aldrig en högtryckstvätt som kan skada nav och vevlager och om du har en elcykel så var extra varsam med motor och batteri.

3. VAXNING

Cykeln blir extra vårfin om du vaxar ram och gaffel när du tvättat den ren. Var noga så du inte får vax på skivbromsarna, då kommer det låta illa när du bromsar och bromskraften försämras.

4. SMÖRJNING AV KEDJA

Kedjan och andra rörliga delar behöver smörjas regelbundet. Spraya eller pensla på avfettningsmedel med en lämplig målarpensel och låt verka några minuter. Skölj av med vatten. Tvätta sedan kedjan med tvättsvamp och Yes diskmedel i varmt vatten. Låt kedjan lufttorka och olja sedan noggrant in den med kedjeolja. All överflödig olja torkar du bort med en lämplig trasa.

5. VÄXELJUSTERING

När du använt din cykel en längre tid är det vanligt att växelvajern blir mindre spänd för att vajern töjer sig. Det märks mest när det inte längre går lika smidigt att gå ner till lägre växlar. En enklare växeljustering kan du prova att göra själv: Spänn vajern genom att spänna justerskruven moturs där vajerhöljet går in i växelreglaget eller nere på bakväxeln. Börja med ett halvt varv och testa sedan växlingen igen. Tänk på att justera i små steg så du undviker en överspänd vajer, annars blir det istället svårt att lägga in högre växlar. Är du osäker? Då rekommenderar vi du lämna in cykeln till vår duktiga cykelverkstad.

Till sist, ett extra råd på vägen! Din cykel behöver servas regelbundet hos en fackman för att fungera allra bäst. Cyklar du mycket så behöver den såklart både servas och tvättas oftare.

Lycka till med din cykel och ha det härligt på vägarna!

Har du några frågor om produkter för cykelreparation/service eller om någon av våra tjänster?

Product added to wishlist
Product added to compare.

När du besöker någon webbplats kan den lagra eller hämta information i din webbläsare, mestadels i form av \ 'cookies '. Den här informationen, som kan vara om dig, dina inställningar eller din internetanordning (dator, surfplattform eller mobil), används mest för att webbplatsen ska fungera som du förväntar dig.