Steg för steg-guide - så får du din cykel i toppskick!

1. Kolla däcktrycket på cykeln

Cykelslangar släpper sakta luft och behöver pumpas regelbundet. Kontrollera därför däcktrycket innan du ger dig ut på en cykeltur. För lågt tryck kan skada cykeldäcken. Dessutom kan det göra cykeln svår att styra och att den blir trög att cykla på.

2. Tvätta din cykel

Din cykel mår givetvis alltid bäst av att vara ren och fin. Cykeln rengörs enklast genom att torkas av med en fuktig trasa. Bilschampo, diskmedel och en diskborste går också bra att använda. Håll särskilt efter med rengöring av cykelkedja och växelanordningar. Se till att vara försiktig under rengöringen så att inte vatten tränger in i nav, vevparti eller andra lager. Det är viktigt att du aldrig använder en högtryckstvätt då den kan skada nav och vevlager. Har du en elcykel gäller det att vara extra varsam med motor och batteri.

3. Vaxa cykeln

Cykeln blir extra vårfin om du vaxar ram och gaffel när du tvättat den ren. Var bara noga så du inte får cykelvax på skivbromsarna, då kommer det låta illa när du bromsar och bromskraften kan försämras.

4. Smörj cykelkedjan

Kedjan på cykeln och andra rörliga delar behöver smörjas regelbundet. Spraya eller pensla på avfettningsmedel med en lämplig målarpensel och låt verka några minuter. Skölj därefter av medlet med vatten. Tvätta sedan kedjan med tvättsvamp och diskmedel i varmt vatten. Låt kedjan lufttorka och olja sedan noggrant in den med kedjeolja. All överflödig olja torkar du bort med en passande trasa.

5. Justera cykelväxlar

När du använt din cykel en längre tid är det vanligt att växelvajern blir mindre spänd eftersom den töjer sig. Det märks mest när det inte längre går lika smidigt att använda lägre växlar. En enklare växeljustering kan du prova att göra själv: Spänn vajern genom att spänna justerskruven moturs där vajerhöljet går in i växelreglaget eller nere på bakväxeln. Börja med ett halvt varv och testa sedan växlingen igen. Tänk på att justera i små steg så du undviker en överspänd vajer, annars blir det istället svårt att lägga in högre växlar. Är du osäker på hur du kan justera växlar på din cykel? Då rekommenderar vi du lämna in cykeln till vår duktiga cykelverkstad.

Till sist, ett extra råd på vägen! För att din cykel ska fungera allra bäst behöver den servas regelbundet hos en fackman. Cyklar du mycket så behöver den såklart både servas och tvättas oftare.

Lycka till med din cykel och ha det härligt på vägarna!

Har du några frågor om våra produkter, cykelservice eller om någon av våra andra tjänster?

Product added to wishlist
Product added to compare.